dataLayer = [];
mai 22, 2019

Tipuri de argint si cum stim ce cumparam?

Fiecare dintre noi am avut la un moment dat cel putin o bijuterie, o lingurita din setul bunicii, sau o moneda veche din argint. Acest metal pretios nu este cel mai raspandit doar in zacamintele de pe planeta, ci si in jurul nostru, gratie frumusetii si versatilitatii lui. Dar cat de bine stim sa distingem intre tipurile de argint si calitatea sa, atunci cand ne pregatim sa achizitionam obiecte sau bijuterii?

Scurt istoric

Istoria argintului cunoscuta de noi incepe undeva in anul 4000 i.Hr. in Grecia, unde au fost descoperite cele mai vechi artefacte. Stim ca argintul se numara printre primele cinci metale descoperite si folosite de om, alaturi de aur, cupru, fier si plumb, fiind apreciat pentru calitatile lui care permit o utilizare in domenii diverse. Este un material moale, maleabil si ductil, cu cea mai mare conductibilitate electrica si termica dintre toate metalele. Printre singurele sale „defecte” se numara faptul ca se pateaza, sub forma unui strat de sulfurat negru, atunci cand este expus la compusi de sulf din aer sau apa.

Suntem desigur, familiarizati cu stralucirea argintului, calitate descrisa in sanskrita prin cuvantul „argunas”; acesta sta la originea latinescului „argentum”, a carui abreviere Ag este simbolul chimic pentru metal. Daca tot suntem la capitolul etimologie, merita sa mentionam ca in unele limbi persista asocierea lingvistica intre argint si bani, cel mai la indemana fiind exemplul limbii franceze, unde „argent” denumeste atat metalul cat si termenul generic pentru bani. De asemenea, Argentina isi trage numele de la acest frumos metal.

Tipuri de argint

In forma lui cea mai pura (99.9%), argintul este un metal foarte moale asa ca pentru a asigura durabilitate obiectelor confectionate, se foloseste aliat cu alte metale, in special cupru. Sistemul de masurare a puritatii a fost perfectionat de-a lungul timpului, ajungandu-se la folosirea sistemului zecimal, cu scopul uniformizarii. Astfel, proportia argint-cupru este cea care determina puritatea finala a argintului, si este indicata prin titlu.

Argintul 999

Este ceea ce numim argint pur, format din 99.9% argint, iar restul de 0.1% fiind format din oligoelemente nesemnificative. Il gasim stantat cu 999, si are o infatisare deosebit de frumoasa si stralucitoare, insa este extrem de moale si sensibil ceea ce il face mai putin rezistent in timp. Un alt dezavantaj al argintului pur este marea lui reactivitate la factorii de mediu, oxidandu-se rapid la contactul cu ozonul sau sulfuratul de hidrogen din aer.

Folosit mai rar in industria bijuteriilor, argintul pur are insa calitatea de a fi usor de modelat si de a putea fi aplicat fara lipire, ceea ce il face pretabil pentru modele delicate si fine.

Argintul 925

Cel mai des intalnit si cunoscut titlu este argintul 925 (925/1000), format din 92.5% argint si 7.5% cupru, cunoscut si ca argint sterlin (sterling silver). Este cel mai rezistent si cel mai cautat in materie de bijuterii, fiind printre altele si foarte versatil; putem combina argintul cu tot felul de pietre si cristale, sau chiar si cu bijuterii din alte materiale, minimalismul si totodata stralucirea sa facandu-l potrivit pentru orice ocazie.

Argintul oxidat

Argintul oxidat este de regula tot argint sterlin, insa supus unei oxidari intentionate si controlate, pentru a crea bijuterii mai interesante si cu un aer misterios specific.

Bijuterii placate cu argint

La preturi mai reduse putem gasi bijuterii placate cu argint, fabricate dintr-un metal de baza, de obicei nepretios, peste care este aplicat un strat de argint. Este interesant sa retinem ca aceste obiecte nu sunt marcate, ci vom gasi doar sigla producatorului. Cu toate ca pot fi bijuterii foarte frumoase si cele placate cu argint, dezavantajul lor este ca in timp, stratul de metal pretios se va uza, descoperind metalul de la baza.

Alte tipuri de argint care se comercializeaza

Merita sa mentionam ca se comercializeaza numeroase gablonturi sub denumiri de bijuterii din argint german, argint tibetan etc., insa acestea sunt aliaje care nu contin argint, ci doar se aseamana acestuia. Cu toate ca pot avea un design deosebit, ele pot contine si metale periculoase, de accea recomandam o atentie sporita la achizitionarea unor astfel de bijuterii.

Ce fel de bijuterii gasiti pe Aveline.ro?

Aveline.ro comercializeaza doar bijuterii din argint 925. Toate bijuteriile Aveline respecta legislatia in vigoare din Romania si sunt marcate corespunzator cu normele si cerintele ANPC. Inainte de a fi puse in vanzare, fiecare bijuterie Aveline a fost verificata si marcata de catre un reprezentant ANPC.

Bijuteriile Aveline pot contine si diferite pietre pretioase, cea mai folosita fiind zirconia cubica. Unele modele de bijuterii pot contine si aplicatii de email, in special charmurile sau inchizatorile bratarilor in culori pastelate.

De fiecare data cand comandati de la Aveline, veti primi un certificat de garantie pentru bijuteria respectiva. Garantia legala de conformitate oferita de Aveline este de 2 ani de la data achizitionarii produsului. Consultati aici toate conditiile garantiei.

Cum stim ce cumparam?

Toate bijuteriile din metale pretioase care se comercializeaza in Romania trebuie sa indeplineasca cerintele legale impuse de ANPC. Pe scurt acestea se refera la autenticitatea metalului pretios folosit si la marcarea (stantarea) corespunzatoare a acestuia. Gasiti aici un articol detaliat despre marcarea bijuteriilor in Romania, conform cerintelor ANPC.  

Daca aveti intrebari despre produsele Aveline, metalul din care acestea sunt confectionate sau modalitatea de comanda, ne puteti contacta folosind detaliile din pagina noastra de contact.