dataLayer = [];
iunie 14, 2019

Marcarea bijuteriilor in Romania

Marcarea metalelor pretioase a inceput inca din Antichitate, fiind introdusa cu acelasi scop pe care il serveste si astazi – prevenirea comercializarii de falsuri si protejarea consumatorilor.

Secole mai tarziu, Franta impune prin lege stantarea argintului, fiind urmata de-a lungul timpului de alte tari europene. In Romania, reglementarea marcarii argintului a avut loc in 1906, concomitent cu cea a aurului, fiind folosite trei titluri: 750‰, 800‰ si 950‰. De atunci incoace, atat marcajele cat si titlurile au suferit modificari periodice, in prezent in Romania fiind legale urmatoarele titluri: 750‰; 800‰; 875‰; 916‰; 925‰ şi argint fin 999‰. Marcile de control vechi ale statului sunt considerate in continuare legale in Romania.

Un act normativ introdus in martie 2018 in tara noastra prevede marcarea obligatorie a tuturor obiectelor din metale pretioase introduse pe piata romaneasca, cu marca de stat, marca de titlu si cea de responsabilitate.

Marcile pentru argint in Romania

Haideti sa vedem in continuare ce reprezinta fiecare dintre aceste marci (stante) si scopul pe care il deservesc, pentru a ne ajuta in achizitionarea de bijuterii si obiecte sigure si de calitate:

  • Marca de stat sau marca de certificare, este marca oficiala  aplicata pe obiectele din metale pretioase inainte ca acestea sa fie comercializate pe piata romaneasca. Marca de stat se aplica exclusiv de catre ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor) si este alcatuita din titlul metalului pretios redat in cifre insotit de un simbol unic pentru acesta, precum si numarul de inregistrare a marcii.
  • Marca de titlu se aplica pe bijuterii de catre producator, si este stanta care indica printr-un semn conventional specific tipul si titlul metalului pretios.
  • Marca de responsabilitate, numita si marca de garantie proprie, este o stanta unicat, aplicata de producatorul intern, importator, si/sau vanzator. Aceasta marca trebuie inregistrata la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Uneori putem intalni si bijuterii nemarcate, fara ca acest lucru sa contravina legii. Marcajele nu se aplica pe bijuteriile de argint cu greutate de pana la 2 grame, precum si pe cele cu model si constructie fine, a caror marcare ar risca deteriorarea lor. Acestea sunt exceptiile de la marcare, permise de legislatia din Romania.

Iata cateva charmuri Aveline unde marcajele sunt evidentiate:

Pe Aveline.ro oferim charmuri si bratari din argint sterlin de calitate, marcate corespunzator, verificate de ANPC si insosite de certificat de garantie, astfel incat sa va puteti bucura de bijuterii deosebite si de calitate!