dataLayer = [];
iulie 9, 2019

Cum se ingrijesc bijuteriile de argint?

Cum se ingrijesc bijuteriile de argint?

Alegerea informata a unei bijuterii este primul pas spre a ne bucura si impodobi cu ea pentru cat mai mult timp. Haideti sa aflam in continuare cum ne ingrijim podoabele odata ce le-am achizitionat.

Cum depozitam bijuteriile de argint?

Cel mai simplu mod prin care putem pastra o bijuterie de argint in stare optima este sa o purtam, deoarece contactul cu pielea si suprafata hainelor o va mentine curata, iar uleiurile din piele ii vor conferi acea patina caracteristica argintului. Nu este recomandata, insa, purtarea lor noaptea si in timpul activitatilor fizice de intensitate crescuta, pentru a evita ruperea si corodarea la contactul cu transpiratia. Este crucial sa retinem ca evitarea expunerii bijuteriilor de argint la substante corozive, de la produsele de curatare, pana la cele de ingrijire personala, va creste durata de viata a oricarui obiect de argint.

Fiind un metal moale, argintul se oxideaza, corodeaza si zgarie destul de usor, depozitarea bijuteriilor devenind importanta pentru asigurarea unei purtari indelungate. Atunci cand nu purtam o anumita bijuterie sau talisman, modul ideal de pastrare este intr-o cutie de bijuterii antioxidare (antitarnish), pentru a le feri de aer si umiditate. Daca nu dispunem de cutii speciale, putem folosi un truc simplu, anume adaugarea unui plic de silicagel in cutia de bijuterii. Bijuteriile de argint pot fi pastrate individual in saculeti de catifea, cutii captusite cu material textil, sau pungute inchise ermetic, protejandu-le astfel de patare, zgariere si chiar ciobire.

Cum curatam bijuteriile de argint?

Oricata grija am avea la purtare si depozitare, exista sansa ca la un moment dat in viata oricarei bijuterii de argint sa fie nevoie de curatarea acesteia. Cea mai simpla metoda este sa apelezi la un bijutier in magazinele de specialitate, marea lor majoritate oferind si servicii de curatare.

Pentru curatarea acasa, recomandam urmatoarele metode, simple si eficiente:

  • detergent de vase lichid si apa calduta: punem detergent de vase intr-un bol, adaugam apa calda, iar o data ce s-a format spuma, introducem bijuteriile, separand charmurile de bratara daca este nevoie. Dupa cateva minute, luam o periuta moale de dinti (curata) si periem delicat fiecare obiect. Le uscam apoi pe un prosop moale, asigurandu-ne ca le stergem individual, pentru a evita zgarierea!
  • laveta profesionala pentru bijuterii de argint: este de obicei din bumbac sau microfibra, iar compozitia acesteia curata si reda stralucirea bijuteriilor din argint. Gasim disponibila si varianta servetelelor pentru curatarea argintului.
  • solutii de curatat bijuterii din argint: lustruiesc, curata si protejeaza impotriva oxidarii.

Trebuie sa mentionam ca lavetele si solutiile pentru curatarea argintului nu se recomanda a fi folosite cu bijuterii de argint oxidate intentionat, pentru a nu dauna modelului. Pentru astfel de charmuri, bratari, sau alte obiecte din argint, putem utiliza apa cu detergent lichid sau lavete speciale de microfibra.

Chiar daca nu avem mereu la indemana metodele de mai sus, este recomandat sa amanam lustruirea bijuteriilor decat sa folosim alte metode de curatare popularizate (pasta de dinti, bicarbonat de sodiu etc.), deoarece acestea pot dauna ireversibil suprafetei moi a argintului.

Speram ca sfaturile Aveline va vor ajuta sa va bucurati de giuvaiere mult timp de acum inainte!