dataLayer = [];
aprilie 19, 2020

Cum au aparut bratarile cu charmuri?

Cum au aparut bratarile cu charmuri?

Istorii de mii de ani

Astazi, bratarile cu charmuri ne sunt atat de familiare incat nu mai putem spune cu precizie cand anume au aparut si cum au ajuns ele sa devina bijuterii de nepretuit pentru atatea doamne. Stim prea bine, colectionarea charmurilor cu semnificatie este o mare bucurie pe care ne-o oferim de cate ori putem. Dar, oare, cine a fost prima persoana care a purtat o astfel de bratara si cine a inventat, de fapt, bratarile cu charmuri?

De unde vine denumirea de “charm”?

Sigur, ii mai spunem pandantiv, poate chiar si talisman, dar denumirea de charm, cuvantul in engleza, vine de fapt, din latina. “Carmen” inseamna in limba latina vers, cantec, incantatie. Acest cuvant a evoluat in franceza veche, tranformandu-se in “charme”, cuvant pe care francezii il folosesc cu sensul de farmec, magie, incantatie, vraja. Englezii au preluat cuvantul charme sub aceeasi forma in secolul al zecelea, iar modificarile ulterioare au fost minore, de la charme la charm.
Vom vedea in paragrafele urmatoare de ce s-a ales acest cuvant pentru accesoriille noastre dragi, care ne imbogatesc cutiile cu bijuterii.

Din vremuri preistorice…

Cine a inventat charmurile nu vom putea sti exact, dar se pare ca inca de acum 75000 de ani existau urme de pandantive facute din cochilii de scoici. Oamenii intotdeauna au avut nevoie de simboluri care sa ii protejeze, care sa le aduca noroc si siguranta. Cautarea semnificatiilor si credinta in puterea lor sunt lucruri care ne caracterizeaza inca din vremuri preistorice.

In Egiptul antic charmurile erau purtate pentru noroc, dar si pentru ca se credea ca zeii ii identificau pe oameni dupa bijuteriile pe care le aveau in momentul trecerii in lumea eterna.

In Imperiul Roman, crestinii isi puneau un mic charm in forma de peste pe haine pentru a-si dovedi apartenenta la aceeasi religie.

Primele semne de folosire a charmurilor pe bratari au aparut in anii 600 - 400 inaintea erei noastre, la babilonieni, persani si asirieni.

Dar abia multi ani dupa aceste momente preistorice a inceput cu adevarat moda bratarilor cu charmuri.

De la Regina Victoria la Tiffany

Regina Victoria a Angliei, a carei domnie de peste 60 de ani este cea mai lunga din istoria Imperiului Britanic, este celebra inclusiv pentru transformarea bratarilor cu charmuri in bijuterii de moda nobila. Ea a raspandit acest obicei printre clasele nobiliare din intreaga Europa, atat pentru ca purta mereu astfel de bratari cu simboluri, cat si pentru ca-i placea sa le ofere cadou. Ba mai mult, se spune ca la moartea sotului ei, Printul Albert, aceasta a cerut sa se fabrice charmuri care sa contina fire din parul sotului decedat sau charmuri cu portretul lui in miniatura.

In 1889, celebra casa de bijuterii Tiffany and Co. a scos pe piata prima sa bratara cu charm din argint, mai precis o inima cu mesajul “Please Return to Tiffany and Co., New York 925” / “Va rog aduceti inapoi la Tiffany and Co., New York, 925”. Acest mesaj ultra-cunoscut fusese introdus cu 20 de ani mai devreme, 1869, pe brelocuri din argint, fiecare inscriptionat cu un numar unic de inregistrare. De atunci si pana azi, acest element de brand al casei Tiffany a devenit legendar si reprezinta marca a calitatii si unicitatii pentru bijuteriile Tiffany. Iar bratara cu charm produsa in 1889 este azi la fel de apreciata si face parte dintr-o colectie extinsa de charmuri din argint, aur, pietre pretioase si semi-pretioase.

Charmurile zilelor noastre

Charmurile de argint au continuat sa fie din ce in ce mai importante si mai populare in ultimele decenii, mai ales cu ajutorul unor staruri hollywoodiene precum Elizabeth Taylor si Joan Crawford sau, mai recent, chiar si Johnny Depp in aparitiile sale din Piratii din Caraibe.

Realizarea de charmuri a devenit o arta pe cat de complexa, pe atat de variata datorita materialelor la care avem acces astazi, a deschiderii noastre fata de estetica accesoriilor si a loialitatii noastre pentru simboluri cu insemnatate.

Moda se schimba, dar unele accesorii dainuie prin importanta pe care le-o acordam fiecare. Iar charmurile din argint sunt, cu siguranta, accesoriile carora noi, cei de la Aveline, le acordam cea mai mare importanta.

Descoperiti aici colectiile noastre de charmuri din argint, lanturi de siguranta si bratara flexibila semnatura Aveline.